Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν αρχικά οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (η σύγχρονη ονομασία της σκλήρυνσης κατά πλάκας) μπορεί να αποτελούν δείκτη της εξέλιξής της, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία ετερογενής νόσος. Συνήθως (στο 85% των περιπτώσεων) εκδηλώνεται με εξάρσεις και υφέσεις, με τα συμπτώματα των ασθενών να κυμαίνονται από διαταραχές της όρασης έως πονοκέφαλο και εμέτους.
Αυτή η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της νόσου συνήθως θέλει πολλά χρόνια για να εξελιχθεί. Πιο γρήγορη εξέλιξη έχει η πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή, η οποία εξελίσσεται προοδευτικά αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 195 ασθενείς, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο μεταξύ 2019 και 2022. Οι 140 ήταν γυναίκες. Οι 173 (ποσοστό σχεδόν 89%) είχαν υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα νόσο. Οι υπόλοιποι είχαν πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα σχεδόν 40 έτη.
Κατά την πρώτη εκδήλωση της νόσου τους, οι ασθενείς είχαν ποικίλα συμπτώματα, όπως ενδεικτικά:
Προβλήματα όρασης (π.χ. θόλωμα, τυφλά σημεία στο οπτικό πεδίο)
Διαταραχή της αίσθησης ή της κινητικότητας (π.χ. παράλυση, αταξία, υπαισθησία δηλαδή μειωμένη αίσθηση αφής/μουδιάσματα, παραισθησία όπως «βελόνιασμα»/«μυρμήγκιασμα»)
Ναυτία
Έμετο
Πονοκέφαλο
Συμπτώματα από την κύστη και το έντερο
Τα ευρήματα
Οι επιστήμονες από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Μπαΐα, στη Βραζιλία, διαπίστωσαν πως όσοι είχαν εκδηλώσει αρχικά θολή όραση ή δυσλειτουργία του σφιγκτήρα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πιο σοβαρή αναπηρία με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα:
Η θολή όραση συσχετίσθηκε με 20% περισσότερες πιθανότητες πιο σοβαρής εξέλιξης της νόσου
Η δυσλειτουργία του σφιγκτήρα (της κύστης ή του εντέρου) συσχετίστηκε με 24,5% μεγαλύτερο κίνδυνο πιο σοβαρής αναπηρίας
Σε αντίθεση, δε, με προγενέστερες μελέτες, συμπτώματα όπως η παράλυση και η υπαισθησία δεν φάνηκε να αποτελούν «προάγγελο» της εξέλιξης της νόσου.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην νέα ιατρική επιθεώρηση Brain Medicine. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. João Pedro F. Gonçalves, από το Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου, μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο της θεραπευτικής προσέγγισης στην πολλαπλή σκλήρυνση.
«Αναγνωρίζοντας τους ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής αναπηρίας νωρίς στην πορεία της νόσου, έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε πιο επιθετικά, αλλάζοντας ενδεχομένως την εξέλιξή της», είπε.
Πηγή: ygeiamou
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: 14 θάνατοι, 509 εισαγωγές και 25 διασωληνωμένοι σε μία εβδομάδα – Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια: Τι είναι – Πρόληψη – Αντιμετώπιση και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικοθεραπείας ζητάει από τον Μητσοτάκη την κατάργηση του clawback
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr