Ολοένα περισσότεροι έφηβοι στην Ευρώπη παρουσιάζουν συμπτώματα εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σημαντικό ποσοστό, εξ άλλου, επιδεικνύουν προβληματική ενασχόληση με τα ψηφιακά παιχνίδια (gaming).
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα νέας έρευνας της Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ για τις διαδικτυακές συνήθειες των εφήβων. Όπως έδειξε, περισσότεροι από ένας στους δέκα (το 11%) κάνουν πλέον προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν μόλις 7%.
Τα κορίτσια που χρησιμοποιούν με προβληματικό τρόπο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι περισσότερα από τα αγόρια (13% έναντι 9%).
Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις εφήβους (το 36%) βρίσκονται σε συνεχή online επικοινωνία με τους φίλους τους. Το υψηλότερο ποσοστό συνεχούς επικοινωνίας (44%) παρατηρείται στα 15χρονα κορίτσια.
Εξίσου ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι το 12% των εφήβων διατρέχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν προβληματική συμπεριφορά στα παιχνίδια (gaming). Αυτό συμβαίνει πολύ συχνότερα στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια (16% έναντι 7%).
Επιπλέον, ψηφιακά παιχνίδια παίζουν καθημερινά ένας στους τρεις εφήβους (το 34%). Σχεδόν ένας στους τέσσερις (το 22%) παίζουν επί τουλάχιστον 4 ώρες κάθε φορά.
Η νέα έρευνα διεξήχθη σε σχεδόν 280.000 νέους ηλικίας 11, 13 και 15 ετών, από 44 χώρες σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Καναδά.
Τι σημαίνει «προβληματική χρήση»
Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι προβληματική χρήση γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν συνοδεύεται από συμπτώματα παρόμοια με του εθισμού. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:
Αδυναμία ελέγχου της χρήσης των social media
Συμπτώματα στέρησης όταν δεν γίνεται χρήση
Παραμέληση άλλων δραστηριοτήτων λόγω της ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή ζωή λόγω της υπερβολικής χρήσης
Η αύξηση της προβληματικής χρήσης εγείρει μεγάλη ανησυχία για τον αντίκτυπο στους εφήβους, τονίζει ο ΠΟΥ. Προγενέστερη έρευνα έδειξε πως όσοι χρησιμοποιούν με προβληματικό τρόπο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν:
Χαμηλότερη ψυχική και κοινωνική ευεξία
Μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή
Αυξημένα επίπεδα χρήσης ουσιών (κυρίως κάπνισμα τσιγάρων, κατανάλωση αλκοόλ και μέθη, χρήση κάνναβης)
Τα οφέλη της υγιούς χρήσης
Αν και η νέα έρευνα υπογραμμίζει τους κινδύνους από την προβληματική χρήση, παραθέτει και τα οφέλη της υγιούς/υπεύθυνης χρήσης. Όπως έδειξε, οι έφηβοι που χρησιμοποιούν λελογισμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν:
Ισχυρότερη στήριξη από τους συνομηλίκους τους
Καλύτερες κοινωνικές σχέσεις
«Είναι σαφές ότι τα μέσα μαζικής δικτύωσης μπορεί να έχουν θετικές και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και ευεξία των εφήβων», δήλωσε ο Dr. Hans Henri P. Kluge, περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ.
Και πρόσθεσε πως απαιτείται άμεση και συνεχής δράση για να βοηθηθούν οι έφηβοι να σταματήσουν την ενδεχομένως βλαπτική χρήση των μέσων αυτών, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε:
Εκφοβισμό (bullying)
Αγχώδεις διαταραχές
Φτωχές ακαδημαϊκές επιδόσεις
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
ΦΣΘ: 200.000 αντιγριπικά εμβόλια διαθέσιμα στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης
ΚΕΦΙ – Ημερίδα: Κακοήθη αιματολογικά νοσήματα
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr