Την αναστολή των οδηγιών για το clawback του, ζητάει η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρία από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά προκειμένου να μην μπει «λουκέτο» σε χιλιάδες διαγνωστικά κέντρα.
Αναλυτικά με επιστολή της προς τον υφυπουργό κ. Πετραλιά, που κοινοποιήθηκε στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρία επισημαίνει ότι οι πάροχοι «σηκώνουν» πολλά βάρη: «Ήδη οι πάροχοι διαγνωστικών απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, πληρώνουν δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων για το claw back των ετών 2013 έως το 2019 και του έτους 2020, και έχουν μέχρι τέλη του Οκτωβρίου του έτους 2024 προθεσμία για να ενταχτούν σε μία ακόμη ρύθμιση των 120 δόσεων για το υπόλοιπο του claw back του έτους 2021, ενώ στο από 20/10/2024 ΦΕΚ με αριθμό Φύλλου 5300 προσδιορίσθηκε το claw-back των ετών 2022 και 2023, και σύντομα ακολουθεί και του έτους 2024».
Η επιστημονική εταιρία υπενθυμίζει πως το clawback στις απεικονιστικές εξετάσεις διατηρείται σε επίπεδα του 30-40% περίπου: «Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την παρακράτηση της εφορίας και των ρυθμίσεων, συν το 1/3 του 65% της εκάστης καταβολής όπως ορίζει η απόφαση σας, σχεδόν το 70% των καταβολών δεν θα εισπράττεται. Αν σε αυτό το ποσό προσθέτουμε και τις επόμενες ρυθμίσεις που εκκρεμούν για τα έτη 2022, 2023, και σύντομα, το 2024, είναι δεδομένη η αναμενόμενη χρεοκοπία των ιδιωτικών εργαστηρίων της ιατρικής απεικόνισης».
Μάλιστα η εταιρία αναφέρει ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα τους για συνάντηση. Παράλληλα στις συναντήσεις των εκπροσώπων της με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Προτείνονται εισπρακτικά μέτρα όπως τα πρόσφατα».
Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρία προειδοποιεί ότι: «Το κλείσιμο των ακτινολογικών ιατρείων και των μικρών-μεσαίων διαγνωστικών απεικονιστικών κέντρων θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των απομεινάντων “αλυσίδων” κέντρων, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια, και αυτά τελικά θα καταρρεύσουν».
Επίσης, ζητάει ευρεία σύσκεψη των ενδιαφερομένων ώστε να προταθούν άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις του δεκαετούς και πλέον προβλήματος μέτρου του clawback. Τονίζει ότι είναι υπερ της παραγραφής των οφειλών και ζητάει τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης με την εισαγωγή φίλτρων στην ΗΔΙΚΑ με βάση Διαγνωστικά Πρωτόκολλα.
Διαβάστε επίσης:
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τι να «κόψεις» από τη διατροφή σου για να απαλλαγείς από τα συμπτώματα
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr