Μια πανεύκολη συνταγή για πεντανόστιμα τυροπιτάκια, τραγανά εξωτερικά και αφράτα στο εσωτερικό τους με την υπέροχη γεύση του καβουρδισμένου σουσαμιού.
Ετοιμάζονται γρήγορα, χωρίς μαγιά και χωρίς να απαιτείται περίοδος φουσκώματος και καταφέρνουν να διατηρούν τη φρεσκάδα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μυστικό της νοστιμιάς τους βρίσκεται στο διάλυμα εμποτισμού από νερό και πετιμέζι και στο καλό καβούρδισμα του σουσαμιού.
Υλικά για τη Συνταγή
100 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
1 φλιτζάνι γιαούρτι
½ φλιτζάνι σπορέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
4 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Για την επικάλυψη
1 ½ φλιτζάνι σουσάμι (καβουρδισμένο για καλύτερο αποτέλεσμα)
2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
Για τη γέμιση
Γκούντα, ένταμ, φέτα ή ότι άλλο επιθυμείτε
Εκτέλεση
1. Αρχικά καβουρδίστε το σουσάμι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα και να μυρίσει. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει σε πιατέλα.
2. Σε ένα μπολ βάλτε το μαλακό βούτυρο, το αυγό, το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατέψτε τα καλά.
3. Ξεκινήστε να προσθέτετε το αλεύρι σιγά – σιγά και το μπέικιν, ανακατεύοντας με κουτάλα.
4. Ζυμώστε με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια σας.
5. Κόψτε από τη ζύμη κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού, πλατύνετέ τα με τα χέρια σας πάνω στον πάγκο εργασίας και γεμίστε τα με ένα μακρόστενο κομμάτι τυρί της επιλογής σας. Ενώστε τις άκρες πιέζοντας τις να κλείσουν καλά.
6. Τοποθετήστε τα σε ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
7. Στο μεταξύ ανακατέψτε σε ένα ρηχό μπολ 1/2 φλιτζάνι νερό μαζί με τις 2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι.
8. Ξεκινήστε να βουτάτε τα πιτάκια πρώτα στο διάλυμα νερού και έπειτα ρολάρετέ τα στο καβουρδισμένο σουσάμι. Τοποθετήστε τα στο ταψί με τη λαδόκολλα.
9.Ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Συμβουλή
Εναλλακτικά, μπορείτε να απλώσετε τους σπόρους σουσαμιού σε μια λαδόκολλα ψησίματος και να τους καβουρδίσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 8 έως 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν και να μυρίσουν.
Διαβάστε επίσης:
Κωκάκια, το θρυλικό επιδόρπιο της Σοβιετικής Ένωσης
Ταμπουλέ, η μαϊντανοσαλάτα της Λιβανέζικης κουζίνας
Cucina Povera | topontiki.gr