Σφίγγει περαιτέρω ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Ο απώτερος σκοπός της νέας δέσμης μέτρων που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι να πολλαπλασιαστούν τα διαθέσιμα προς αγορά ή προς ενοικίαση σπίτια, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη αποκλιμάκωση των ήδη πολύ υψηλών ενοικίων.
Ειδικότερα από το 2025 τίθενται νέες υποχρεώσεις λειτουργικών προδιαγραφών και προαπαιτούμενων για την ασφάλεια, όπως το ελάχιστο εμβαδό ακινήτου, η απαγόρευση υπόγειων χώρων, η πυρασφάλεια, οι υποχρεωτικές απολυμάνσεις, η ασφάλιση αστικής ευθύνης κ.ά.
Την ίδια ώρα επιβάλλεται αύξηση των τελών που καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων. Συγκεκριμένα από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο το τέλος αυξάνεται από τα 1,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα οκτώ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για μια περίοδο διαμονής μίας εβδομάδας η επιβάρυνση για τους τουρίστες – εφόσον ο ιδιοκτήτης του ακινήτου επιλέξει να μην την απορροφήσει ολόκληρη ή μέρος της – θα είναι 45,5 ευρώ.
Για την περίοδο από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, οπότε η ζήτηση δεν είναι τόσο υψηλή, η επιβάρυνση θα τετραπλασιαστεί και συγκεκριμένα από τα 0,5 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση θα φτάσει στα δύο ευρώ.
Επιπλέον λαμβάνεται ένα ακόμα μέτρο: Στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα, δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης του μέτρου αυτού. Πιο αναλυτικά, οι ενδεικτικές περιοχές στις οποίες «παγώνει» το Airbnb είναι οι εξής:
● 1o διαμέρισμα: Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια.
● 2o διαμέρισμα: Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι.
● 3ο διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ.
Παράλληλα προβλέπεται τριετής απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα προηγούμενα τρία χρόνια διέθεταν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνια μίσθωση και πλέον θέλουν να προβούν σε μακροχρόνια μισθωτήρια. Η φορολόγηση σε βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων θα έχει ως εξής:
1. Για τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται ακίνητα με τον θεσμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, το οικονομικό όφελος που αποκτούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων θεωρείται εισόδημα:
● Από ακίνητη περιουσία και απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά μέχρι δύο ακίνητα.
● Από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά από τρία ακίνητα και άνω.
2. Για τα νομικά πρόσωπα το εισόδημα που αποκτούν από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ακινήτων από τα οποία προέρχεται, και υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Διαβάστε επίσης:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr