Σε έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους συνάντησης των φιλότεχνων Αθηναίων, στο Ζάππειο, πραγματοποιείται και φέτος η εικαστική έκθεση της Art Athina. Πρόκειται για το μεγαλύτερο event τέχνης στη χώρα και μία από τις παλαιότερες φουάρ στην Ευρώπη, που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και έχει τεθεί, για ακόμη μία χρονιά, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Φέτος, με συμμετοχή 71 αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και 10 ακόμη χωρών, αλλά και διευρυμένο παράλληλο πρόγραμμα, η Art Athina 2024 ετοιμάζεται να υποδεχτεί το φιλότεχνο κοινό στον ιστορικό εκθεσιακό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2024.
Η Τέχνη δεν είναι ποτέ μονοδιάστατη, αντίθετα αναπτύσσεται, εξελίσσεται και επιστρέφει στις ρίζες της σε έναν συνεχή εικαστικό κύκλο που εκφράζεται μέσα από τις εποχές και τις συγκυρίες. Ένα τέτοιο ταξίδι θα προσφέρει και φέτος η διοργάνωση Art Athina, καθώς το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις πλέον πρόσφατες προτάσεις των γκαλερί, να δει ιστορικά έργα και να έρθει σε επαφή με τις τάσεις των αιθουσών τέχνης από το εξωτερικό.
Πολυσυλλεκτική και πλούσια σε περιεχόμενο, η φετινή φουάρ δεν θα περιοριστεί μόνο στους γνωστούς χώρους του Ζαππείου, οι οποίοι αποτελούν από το 2019 τη σταθερή έδρα της. Θα ενεργοποιήσει αθέατες γωνιές του κτιρίου και θα επεκταθεί, επίσης, τόσο στον ευρύτερο χώρο που περιβάλλει το μέγαρο, όσο και στον γειτονικό θερινό κινηματογράφο «Αίγλη».
Σε κάθε γωνιά του περιβάλλοντος χώρου του Ζαππείου θα υπάρχει και ένα εικαστικό δρώμενο… μια καλλιτέχνις στα σκαλιά θα ερμηνεύει τραγούδια με λίγο «αλλαγμένους» στίχους, ενώ θα δούμε περιβαλλοντικούς μετανάστες από το… μέλλον να παρελαύνουν μπροστά μας με το δικό τους σύνθημα!
Οι οθόνες που υπήρχαν και πέρσι στον χώρο θα συνεχίσουν να τον κοσμούν και φέτος. Ο ιστορικός κινηματογράφος «Αίγλη» θα συνδράμει σε αυτή την πενθήμερη καλλιτεχνική συνάντηση με μεταμεσονύχτιες προβολές.
Γενικός διευθυντής της διοργάνωσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι ο Αντώνης Κούρκουλος. Νέο μέλος στην πυρηνική ομάδα της Art Athina είναι η Μαριλένα Κουτσούκου, η οποία ανέλαβε τη νεοσύστατη θέση της διευθύντριας ανάπτυξης της φουάρ και είναι υπεύθυνη των στρατηγικών συνεργασιών της Art Athina 2024. Οι επιμέρους τομείς, όπως κάθε χρόνο, ανατίθενται σε νέους, διαφορετικούς ως επί το πλείστον, επιμελητές. Σταθερά παρών τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο Σταύρος Παπαγιάννης με το Stage Design Office στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης και το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο G Design Studio, το οποίο διαμόρφωσε τη νέα οπτική ταυτότητα της φουάρ που αποτελείται από δύο κεφαλαία Α σε διαφορετικές συνθέσεις και χρώματα.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η BlueCycle διαμορφώνει τον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου με ένα πρότζεκτ, ειδικά φτιαγμένο για τη φετινή διοργάνωση της Art Athina, που συνδυάζει το ντιζάιν με τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Με πρώτη ύλη τον αλιευτικό εξοπλισμό που συλλέγει από όλη την Ελλάδα και συνδυάζοντας ρομποτική τρισδιάστατη εκτύπωση με χειροποίητες δημιουργίες, δίνει διαφορετική πνοή στο λογότυπο της έκθεσης.
Ουσιαστικά η Art Athina φέτος θα μας προσφέρει την απόλυτη εικαστική εμπειρία από την αρχή της επίσκεψής μας μέχρι το τέλος, με τo main event και τις αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους. Με καινούργιους σχεδιαστές και γκαλερί που πειραματίζονται και συνδυάζουν άψογα την ομορφιά των παραδοσιακών ελληνικών τεχνικών με το πιο σύγχρονο, ευφάνταστο και πρωτοποριακό ντιζάιν δημιουργώντας αντικείμενα που διατρέχουν ένα ευρύ φάσμα αισθητικής, θα συνθέσουν την ενότητα που επιμελούνται ο Μάνθος Καλούμενος και η Τίνα Δασκαλαντωνάκη (Mare Studio) και φυσικά με τους ανεξάρτητους χώρους τέχνης, τους μη κερδοσκοπικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, αίθουσες που διευθύνονται από καλλιτέχνες, ατελιέ και μικρές νέες γκαλερί αποτελούν την ενότητα που επιμελείται η Λουκία Θωμοπούλου υπό τον τίτλο «Έξοδος».
Για πρώτη φορά φέτος, η Art Athina θα έχει τη δική της εφαρμογή σε συνεργασία με την Art Volt. Ο επισκέπτης θα την κατεβάζει δωρεάν. Θα φωτογραφίζει όποιο έργο του αρέσει. Αυτομάτως θα βλέπει τα στοιχεία του έργου – καλλιτέχνης, τίτλος κ.λπ. – και παράλληλα, αν θέλει, θα τα αποθηκεύει στο κινητό του, ώστε μετά το πέρας της φουάρ να έχει δημιουργήσει την προσωπική του πινακοθήκη με τα έργα που του άρεσαν και να μπορεί να ξαναβρεί τα στοιχεία του καλλιτέχνη, σε ποια γκαλερί εκθέτει κ.λπ.
Το «Π ART» μίλησε με την κ. Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και τον κ. Μάνθο Καλούμενο, συνεπιμελητή του τομέα Design της Art Athina, γι’ αυτή την εικαστική συνάντηση.
«Π»: Κυρία Γραμματοπούλου, σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι έχουμε πρόσβαση στα πάντα μέσω του κινητού μας τηλεφώνου, πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η άμεση επαφή ανθρώπου και τέχνης; Πώς μπορεί αυτή η άμεση επαφή να επηρεάσει τον θεατή;
Γ.Γ.: Οι νέες τεχνολογίες, ειδικά μετά την έλευση της πανδημίας του Covid, μπήκαν δυναμικά σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ακόμα και στην τέχνη. Καταργώντας αποστάσεις και σύνορα, το διαδίκτυο γέννησε νέους δρόμους επικοινωνίας, έκφρασης και πληροφόρησης με τρόπο αμφίδρομο, διαδραστικό και έντονα συμμετοχικό. Ωστόσο, η διά ζώσης εμπειρία και η φυσική επαφή με το έργο δεν μπορεί να υποκατασταθεί σε καμία περίπτωση από την εικόνα του διαδικτύου. Αυτό έγινε φανερό από τη μεγάλη ανάγκη του κόσμου να επιστρέψει σε μουσεία και εκθέσεις. Η συμμετοχή του κόσμου στην πρώτη μετα-Covid Art Athina ήταν εντυπωσιακή και συγκινητική. Η τέχνη είναι το μέσο για τη διαφορετική προσέγγιση και κατανόηση της πραγματικότητας. Καλλιεργεί επιθυμίες και προσδοκίες, έχει τη δύναμη να προσφέρει καταφύγιο, ανάταση, λύτρωση, διέξοδο και θεραπεία. Η τέχνη δεν αναπνέει χωρίς την παρουσία κοινού και μία φουάρ επαληθεύει αυτόν τον κανόνα.
«Π»: Πείτε μας με δυο λόγια, τι είναι για εσάς η Art Athina;
Η Art Athina είναι η μεγάλη γιορτή της τέχνης. Είναι η μοναδική συγκυρία συνένωσης όλου του εικαστικού χώρου. Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε ενεργά με την Art Athina, το κάνουμε με μεγάλη αγάπη και σχεδόν ρομαντική επιμονή. Είναι μια διοργάνωση με μεγάλη ιστορία, που συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στη διάρκεια των ετών, αναζητώντας διαρκώς νέους τρόπους για τη συνεχή αναβάθμιση του θεσμού. Οι γκαλερί, ο πυρήνας της έκθεσης, είναι η κινητήριος δύναμη για τη συνέχιση του θεσμού. Καθοριστικής σημασίας για την ανοδική πορεία της έκθεσης, είναι η μεγάλη αγάπη του κοινού που ολοένα αυξάνεται, αλλά και των συμμετεχόντων από όλο τον εικαστικό χώρο, που κάθε χρόνο επιδιώκουν με ενθουσιασμό τη συμμετοχή τους. Δεν επαναπαυόμαστε στην επιτυχία της κάθε έκθεσης. Μετά το τέλος της κάθε έκθεσης ευχόμαστε από καρδιάς «και του χρόνου» και ξεκινάμε δουλειά για την επόμενη!
«Π»: Κύριε Καλούμενε, πώς το ντιζάιν παντρεύεται με τις παραδοσιακές τέχνες;
Μ.Κ.: Οι παραδοσιακές τέχνες – και αναφέρομαι σε διάφορες μορφές τέχνης, όπως η γλυπτική, υφαντική, κεραμική, που έχουν παραδοθεί από γενιά σε γενιά και αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μιας κοινότητας – αποτελούν τη ρίζα και έμπνευση του ντιζάιν.
«Π»: Πείτε μας με δυο λόγια, τι είναι για εσάς η Art Athina;
Μ.Κ.: Η Art Athina είναι ο πιο σημαντικός διάλογος των καλλιτεχνών με όλους τους φιλότεχνους της πόλης και συγχρόνως αποτελεί την ελληνική φωνή της τέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διαβάστε επίσης:
Στο ιστορικό θέατρο Olimpico της Ιταλίας η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου
Τέχνες και Πόλη: «Κύκλοι που δεν κλείνουν ποτέ» από την Ira Waldron
Impersonal trainer κάτω από την Ακρόπολη
ΠΟΝΤΙΚΙ ART | topontiki.gr