Οι άνθρωποι με υψηλή χοληστερίνη (χοληστερόλη) ανήκουν, γενικά, σε δύο ομάδες. Σε εκείνους τα επίπεδα των οποίων είναι τόσο υψηλά που χρειάζονται φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες, για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Και σε εκείνους τα επίπεδα των οποίων είναι μεν αυξημένα, αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε να χρειάζονται φάρμακα, λέει ο Δρ Felipe Lobelo, ερευνητής ιατρικής του τρόπου ζωής στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.
Εάν τα άτομα που ανήκουν στην τελευταία αυτή ομάδα έχουν κατά τα άλλα χαμηλό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την υγεία τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Γιατί η χοληστερίνη είναι σημαντική
Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη αναφέρεται σε μια μέτρηση δύο τύπων σωματιδίων στο αίμα: της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (που μερικές φορές ονομάζεται «κακή» ή LDL) και της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (που συχνά αναφέρεται ως «καλή» ή HDL). Όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα LDL χοληστερόλης στο αίμα σας, μπορεί να φράξει τα αιμοφόρα αγγεία σας, δυσκολεύοντας την καρδιά σας να αντλήσει αίμα μέσω αυτών.
Για τους ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω, θεωρείται γενικά υγιές τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα να είναι κάτω από 100 mg/dL. Εάν τα επίπεδά σας ανέρχονται σε 189 mg/dL, αλλά ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις είναι κατά τα άλλα χαμηλός, λέει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε να αλλάξετε κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας πριν πάρετε συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Επίπεδα που υπερβαίνουν τα 190 mg/dL οδηγούν συνήθως στη συνταγογράφηση στατινών.
Μη φαρμακευτικές εναλλακτικές
Κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο επαρκής ύπνος, η μείωση της χρήσης καπνού και η διαχείριση του άγχους, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Ωστόσο, δύο συγκεκριμένες επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη, υποστηρίζει ο Δρ Frank B. Hu, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.
Άσκηση
Όταν ασκούμαστε, απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος HDL χοληστερόλη, «σαρώνοντας» τις λιπαρές εναποθέσεις πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία και μεταφέροντάς τες στο ήπαρ ώστε να απομακρυνθούν από τον οργανισμό.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά σε όλους τους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, λέει ο Δρ Lobelo. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, κολύμπι, άρση βαρών, χορό ή ό,τι άλλο σας αρέσει και μπορείτε να κάνετε χωρίς να κινδυνεύσετε να τραυματιστείτε, προσθέτει.
Το κλειδί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να διασφαλίσετε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός είναι αρκετά αυξημένος. Αν, για παράδειγμα, δεν μπορείτε να κρατήσετε μια συζήτηση την ώρα που γυμνάζεστε, τότε όντως προσπαθείτε αρκετά.
Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης σας, ιδιαίτερα αν δεν γυμναζόσασταν κατά το παρελθόν, προσθέτει. Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο από άλλους για να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους μέσω της άσκησης. Έτσι, αν δεν κατέβει αμέσως, μην αποθαρρυνθείτε.
Διατροφή
Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι μια διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης -η οποία περιλαμβάνει προϊόντα σόγιας όπως το τόφου και άλλες φυτικές πρωτεΐνες όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια-, τρόφιμα που περιέχουν ίνες όπως βρώμη, κριθάρι, μούρα, μήλα και εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς και σπόρους, αβοκάντο και υγιεινά φυτικά έλαια όπως το λάδι κανόλα και το ελαιόλαδο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, λέει η Andrea Glenn, ερευνήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Η Δρ Glenn και οι συνάδελφοί της παρακολούθησαν περίπου 210.000 ενήλικες στις ΗΠΑ για περίπου 30 χρόνια σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2023. Διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν πιστά αυτή τη διατροφή είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα.
Ακόμη και η προσθήκη ή αντικατάσταση μερικών τροφίμων – όπως η προσθήκη ξηρών καρπών στα δημητριακά που τρώτε το πρωί ή η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ρεβίθια ή τόφου – μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της χοληστερίνης, λέει.
Πηγή: ygeiamou
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Πάτρα: Το Καραμανδάνειο παιδικό νοσοκομείο απέκτησε επιτέλους αξονικό τομογράφο
Ο ΕΟΦ αποσύρει ληγμένα τεστ για τη γρίπη και τη νόσο Covid-19
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr