Η παραδοσιακή λιβανέζικη σαλάτα με μαϊντανό, δυόσμο, πλιγούρι, ψιλοκομμένα λαχανικά και λεμονάτο ντρέσινγκ.
Ταιριάζει υπέροχα με κεμπάπ, μπριζόλες και πουλερικά, αλλά μπορεί να σερβιριστεί και σαν μεζεδάκι δίπλα σε αραβικές πίτες, ψητές πατάτες, τηγανιτές μελιτζάνες, φαλάφελ και χούμους.
Υλικά για τη Συνταγή
½ φλιτζάνι πλιγούρι (κατά προτίμηση ψιλό)
4 σφικτές ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 αγγούρι, ψιλοκομμένο
2 ματσάκια μαϊντανό, χωρίς κοτσάνια, ψιλοκομμένα
15 φύλλα φρέσκου δυόσμου, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένα
4 πράσινα κρεμμυδάκια, το λευκό και το πράσινο μέρος, πολύ ψιλοκομμένα ή 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο κατά βούληση
3-4 κουταλιές της σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Αρχικά πλύντε το πλιγούρι και μουλιάστε το σε χλιαρό νερό για 5-7 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στίψτε το με τα χέρια σας, στραγγίστε το καλά και αφήστε το στην άκρη.
2. Πλύντε και στραγγίστε καλά τα λαχανικά και τα μυρωδικά με τη βοήθεια ενός σπίνερ. Ψιλοκόψτε τα μυρωδικά και φροντίστε τα λαχανικά να τα κόψετε σε μικρά κυβάκια που θα έχουν όλα το ίδιο μέγεθος. Βάλτε τα όλα σε ένα μεγάλο μπολ.
3. Προσθέστε στο μπολ το στραγγισμένο πλιγούρι, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.
4. Συπληρώστε με το φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και αναμείξτε ξανά.
5. Σερβίρετε τη σαλάτα σε μια πιατέλα.
Συμβουλή
– Για καλύτερα αποτελέσματα καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον ώστε να αναδειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
– Συνοδέψτε με φύλλα μαρουλιού και πίτες που θα χρησιμεύσουν σαν βαρκούλες ή θηκούλες για να καταναλώσετε πιο εύκολα τη σαλάτα.
Διαβάστε επίσης:
Ανάποδο κέικ με αχλάδια και καραμελωμένο τζίντζερ
Πατατόβαρκες στον φούρνο με γέμιση ψαριού και μαγιονέζα κάρυ
Mangolassi – Το αγιουβερδικό δροσιστικό ρόφημα που σερβίρεται σε όλα τα ινδικά εστιατόρια
Cucina Povera | topontiki.gr