Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κλείδωσαν το χρονοδιάγραμμα και ο χαρακτήρας του Συνεδρίου, τα οποία θα εισηγηθεί το όργανο προς την Κεντρική Επιτροπή για έγκριση.
Ωστόσο στο θέμα των κριτηρίων για να είναι κάποιος υποψήφιος, παρά τα όσα ακούγονται περί «κόφτη» ώστε να αποκλειστεί ο Στέφανος Κασσελάκης, η πλευρά των 87 έδειξε χθες να χαμηλώνει τις στροφές και να πηγαίνει βήμα βήμα. Κι αυτό διότι πέραν του ότι δε θα ήθελε να διαρραγεί η πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί, δεν θέλει κυρίως να δώσει και λαβές ότι φοβάται τον Στέφανο Κασσελάκη και επιχειρεί να τον αποκλείσει με διοικητικά μέτρα.
Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας στην σύσκεψη του συντονιστικού της ομάδας των 87, το σενάριο περί παραπομπής στην Επιτροπή Δεοντολογίας ή διαγραφής έδειξε να εξασθενεί.
Όσο για το θέμα περί «αποκλεισμού» οι 87 το κρατούν στο τραπέζι, με την πρόταση που κατέθεσαν χθες η οποία εκτός από τον αριθμό υπογραφών έκανε λόγο για την προϋπόθεση σεβασμού στις αποφάσεις των οργάνων και για όρους οικονομικής διαφάνειας (πόθεν έσχες, απουσία υπέρογκων χρεών στο δημόσιο). Απορρίπτουν πάντως ότι πρόκειται για μέτρα που φωτογραφίζουν τον Κασσελάκη.
Από κει και πέρα θεωρούν ότι τα περί «εκτροπής», «πραξικοπηματιών», «κουκουλοφόρων», αλλά και τα περί bullying που κατήγγειλε η Κατερίνα Νοτοπούλου, θα μπορούσαν να είναι λόγοι αποκλεισμού. Όμως, με βάση και τα όσα λένε στελέχη αυτής της πλευράς, φαίνεται να προκρίνεται η αντίληψη ότι το θέμα πρέπει να κριθεί πολιτικά, στη βάση. Σε αυτή την περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης, θα πάρει το ελευθέρας για να καταθέσει υποψηφιότητα.
Ενδεικτικά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος προ ημερών έλεγε στον ΣΚΑΙ ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη «θα πρέπει να απορριφθεί», στην χθεσινή συνεδρίαση τόνισε ότι δεν είναι υπέρ ούτε της διαγραφής ούτε του διοικητικού αποκλεισμού του «αλλά πολιτικά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την οιονεί διάσπαση που κάνει ο Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του».
Κρίσιμα εικοσιτετράωρα ως την ΚΕ
Επομένως τα πράγματα όπως είπαμε φαίνεται προς ώρας να πηγαίνουν βήμα βήμα, βλέποντας και κάνοντας, με τους 87 και την ευρύτερη πλειοψηφία αναμένουν τις επόμενες κινήσεις Κασσελάκη, και κυρίως τη ρητορική με την οποία θα συνοδεύσει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Αν δηλαδή θα συνεχίσει τα περί «εκτροπής», κοινώς αν θα είναι εμπρηστικός και διχαστικός, κ.ο.κ.
Δεδομένου ότι αυτό αναμένεται να συμβεί πιθανότατα Πέμπτη ή Παρασκευή, πάντως ως την έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής, η Πολιτική Γραμματεία παρέπεμψε το θέμα σε νέα συνεδρίαση.
Την Πέμπτη λοιπόν είναι ένας επόμενος σταθμός όπου θα συνεχιστεί (πιθανόν και να ολοκληρωθεί) η συζήτηση για το θέμα των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί κάποιος για να είναι υποψήφιος και θα διαμορφωθεί μια συνολική γραπτή εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή μαζί με τα ήδη αποφασισμένα θέματα του χρονοδιαγράμματος και του χαρακτήρα του Συνεδρίου.
Προς το παρόν πέρασαν οι προϋποθέσεις που σχετίζονται με τη συλλογή υπογραφών που θα πρέπει να καταθέσει κάποιος στην Κεντρική Επιτροπή για να είναι υποψήφιος, και το λευκό ποινικό μητρώο. Οι υπογραφές που απαιτούνται είναι στις 30 (όπως και πέρυσι) όταν πρόκειται για υπογραφές μελών της ΚΕ ή βουλευτών, ενώ αν πρόκειται για υπογραφές απλών μελών το πλαφόν θα ανεβαίνει.
Τελικός σταθμός, κατά πάσα πιθανότατα είναι η Κεντρική Επιτροπή, που μπορεί να τεθεί το θέμα, αν ο Κασσελάκης εμφανιστεί με μια διχαστική ρητορική την Παρασκευή, μετά την Πολιτική Γραμματεία (με τους επι χάρτου σχεδιασμούς που υπάρχουν μέχρι στιγμής).
Το «παρών» Κασσελάκη την ώρα της ΠΓ
Πάντως, ήδη δεν θεωρείται καλός οιωνός το γεγονός ότι χθες ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε το «παρών» όταν άρχιζε η Πολιτική Γραμματεία μέσω διαρροών για το πως απαντά στην Κατερίνα Νοτοπούλου («να πάει στην δικαιοσύνη για το bullying») και για το ψήφισμα της Νομαρχιακής Κυκλάδων και Συντονιστικών Ο.Μ. Ανδρου, Νάξου, Σύρου και Τήνου.
Το ψήφισμα όχι μόνο ζητούσε επιστροφή Κασσελάκη στα προεδρικά του καθήκοντα, αμφισβητώντας τις αποφάσεις της Κ.Ε. και της Π.Γ. αλλά ουσιαστικά παραπέμπει την ΠΓ (την απόφαση της περασμένης Πέμπτης) στην Επιτροπή Δεοντολογίας για την αναφορά πως «”αυθεντικός ερμηνευτής” του καταστατικού είναι η ΚΕ» και πως μετά την άρση της εμπιστοσύνης ο πρόεδρος εκπίπτει αυτόματα. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη, είχε μεταφερθεί μέσω συνεργατών του Κασσελάκη η πληροφορία ότι δόθηκε εντολή στον μηχανισμό του στις οργανώσεις να βρίσκονται σε εγρήγορση, και τις επόμενες μέρες ακολούθησαν ψηφίσματα Νομαρχιακών κατά της απόφασης των οργάνων.
Ο οδικός χάρτης που εισηγείται η ΠΓ στην ΚΕ
Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη επαναβεβαιώθηκαν οι ημερομηνίες για Έκτακτο Συνέδριο, δηλαδή 1 – 3 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το Συνέδριο, με εκλογή νέων συνέδρων και στις 24 Νοεμβρίου θα γίνει η εκλογή προέδρου και ΚΕ (με β γύρο την 1η Δεκεμβρίου αν χρειαστεί). Απορρίφθηκε η πρόταση Πολάκη για συνέδριο στις 5-6 Οκτωβρίου με τους συνέδρους του Φεβρουαρίου, και κάλπη στις 3 Νοεμβρίου (με επαναληπτικό γύρο στις 10 Νοεμβρίου).
Το Έκτακτο Συνέδριο δεν θα έχει και καταστατικό χαρακτήρα, αποφασίστηκε δηλαδή να μην γίνουν καταστατικές αλλαγές.
Διαβάστε επίσης:
«Πράσινο φως» από το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr