Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς είχε σήμερα ο Νίκος Παππάς μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, αποκάλυψε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει έτοιμη μία πρόταση νόμου για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, την οποία θα καταθέσει στη Βουλή.
Στην τοποθέτησή του προς τους φορείς, εξήγησε τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση, στην οποία στάθηκε σε τρία σημεία: την υποχρεωτικότητα αποδοχής από τον δανειστή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, την αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών και την αλλαγή στον πτωχευτικό νόμο.
Στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και «σημαντικές αλλαγές στο εγγυοδοτικό σχήμα του “Ηρακλή”».
Σε ανάρτησή του στα σόσιαλ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την τοποθέτησή του με τους φορείς από την Βόρεια Ελλάδα, στάθηκε στα εξής σημεία:
Για την Θεσσαλονίκη: «Στο μυαλό μας η Θεσσαλονίκη έχει την ταυτότητα μίας πόλης πρωτεύουσας εθνικής σημασίας και, μάλιστα, με διεθνή ρόλο. Μπορεί να αποτελέσει τον διασυνδεδεμένο πόλο αναπτυξιακής εξωστρέφειας της χώρας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης, αποδείξαμε ότι δρομολογήθηκαν έργα και μία ατζέντα ολικού εκσυγχρονισμού των υποδομών της Θεσσαλονίκης, η οποία ατζέντα έστρεψε σημαντικότατους χρηματοδοτικούς πόρους προς την πόλη και την ευρύτερη περιοχή»
Για τα έργα στη Θεσσαλονίκη: «Δυστυχώς, αυτά τα έργα καθυστερούν από το 2019. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε ένα νεοφιλελεύθερο πείραμα και αυτοθαυμάζεται για λύσεις τύπου “fly over| που σηματοδοτούν κατά τη δική μας άποψη και το “game over| της κοινής λογικής. Τίποτα δεν έχει γίνει σε σχέση με τη διασύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τη σιδηροδρομική γραμμή. Υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπλαση της ΔΕΘ. Τίποτα δεν έχει επισυμβεί για τη μετατροπή του στρατόπεδου “Γκόνου σε κέντρο logistics. Είναι έργα πάνω στα οποία μπορεί η πόλη να επιτελέσει τον σύγχρονο ρόλο που της αξίζει».
Για το ιδιωτικό χρέος: «Το ζήτημα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους παραμένει μείζον, μία κληρονομιά των δύσκολων χρόνων που περάσαμε ως οικονομία και ως χώρα, και που αν δεν λυθεί προς όφελος της κοινωνίας και με στόχο την ανάταξη της οικονομίας, θα είναι ένα βαρίδι στα πόδια μας, το οποίο θα μας ακολουθεί στα βήματα του μέλλοντος. Η πρότασή μας, που θα κατατεθεί στη βουλή, θα εμπεριέχει την υποχρεωτικότητα αποδοχής από τον δανειστή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πράγμα που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και δεν λειτουργεί προς όφελος ρυθμίσεων. Θα αυξάνει τα εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών. Θα προστατεύει την πρώτη κατοικία. Ταυτόχρονα, θα αλλάξει, με μία προοδευτική κυβέρνηση, ο πτωχευτικός νόμος, ο οποίος στη ρίζα του έχει τη φιλοσοφία της ταύτισης του φυσικού με το νομικό πρόσωπο. Θα γίνουν και σημαντικές αλλαγές στο εγγυοδοτικό σχήμα του «Ηρακλή». Θεωρούμε αδιανόητο να είναι κρυφά τα business plans των servicers. Δηλαδή, οι επιχειρηματικές στρατηγικές των εξυπηρετητών των εταιρειών, οι οποίες διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια. Διότι το ελληνικό δημόσιο έχει δώσει εγγυήσεις. Και η ελληνική βουλή δικαιούται να ξέρει».
Για την στέγη: «Στο ζήτημα της στέγης έχουμε μία πρόταση η οποία έρχεται να καλύψει μία μεγάλη πληγή στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε η ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών δαπανά περίπου το 40% των μηνιαίων εξόδων για να καλύψει στεγαστικές ανάγκες, είτε με τη μορφή ενοικίου είτε με τη μορφή κάλυψης κάποιου δανείου. Θεωρούμε ότι ένα βασικό πρόβλημα από τα προγράμματα που έχει αναπτύξει η Ν.Δ. είναι ότι δεν διευρύνεται ο κύκλος των δικαιούχων. Επειδή παρεμβάλλονται και οι εμπορικές τράπεζες και δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα προγράμματα έχουν όσοι μπορούν να βάλουν δικά τους χρήματα ή είναι κατά τις τράπεζες φερέγγυοι. Άρα η δική μας πρόταση, πέρα από το σκέλος της επιδότησης -για όσους το δικαιούνται- του κόστους της στέγης, θα έχει και ένα πάρα πολύ ισχυρό σκέλος εγγυοδοσίας, ακριβώς για να μπορούν να καταστούν δικαιούχοι».
Για τις επιχειρήσεις και τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης: «Δυστυχώς, η Ν.Δ. έχει κάνει μία επιλογή υπερσυγκέντρωσης των διαθέσιμων κονδυλίων σε ακραίο βαθμό. Καταθέσαμε ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο και ζητήσαμε να ενημερωθούμε για το μέγεθος της απασχόλησης που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν γίνει αποδέκτες των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η απάντηση που λάβαμε ήταν σοκαριστική. 140 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη πρόσβαση γύρω στα 9,5 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων, που έχουν από 0 ως 9 εργαζόμενους, οι οποίες κατάφεραν να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόνο 7».
Για τις τράπεζες: «Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν περίπου 1 δισ. ευρώ κέρδη έκαστη. Δυστυχώς, για την ελληνική οικονομία αυτά τα κέρδη δεν δημιουργούνται από επέκταση πιστωτική. Δημιουργούνται από την πολύ μεγάλη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και δανειοδοτήσεων. Είμαστε πρωταθλητές σε αυτόν τον δείκτη για πάρα πολύ καιρό και λόγω των τεράστιων χρεώσεων σε οποιαδήποτε πράξη, απλή μεταφορά χρημάτων».
Για το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες: «Μπορεί και πρέπει να αυξηθεί η περίμετρος των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μπορεί και πρέπει τα συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία να κατανεμηθούν με πιο δίκαιο τρόπο. Μπορεί και πρέπει, τέλος, να καταργηθεί το περιβόητο «χαράτσι» στους ελεύθερους επαγγελματίες».
Διαβάστε επίσης:
Η Ραλλία Χρηστίδου στηρίζει τον Κασσελάκη και κατακρίνει την πολιτική γραμματεία (Video)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr