Η εικόνα του ασθενούς που πηγαίνει στο νοσοκομείο με μια σακούλα ασφυκτικά γεμάτη με ακτινογραφίες, είναι γνωστή σε όλους μας, όπως και η απώλεια αυτών των εξετάσεων με συνέπεια να τις επαναλαμβάνει, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και χρήμα τόσο ο ίδιος όσο και το σύστημα υγείας που τις αποζημιώνει.
Σε λίγο καιρό αυτή η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση θα αποτελεί παρελθόν, καθώς οι γιατροί π.χ στον Ευαγγελισμό θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν μια μαγνητική, ενός ασθενούς και να την συγκρίνουν με παλαιότερη μαγνητική, που είχε κάνει στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης ή στο ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη.
Με αυτό το ψηφιακό σύστημα, μειώνεται η ταλαιπωρία του ασθενούς αλλά και η οικονομική του αιμορραγία. Παράλληλα εκατομμύρια εξετάσεις δεν θα χρειάζεται πια να επαναληφθούν, γιατί εκμηδενίζεται ο κίνδυνος της απώλειας τους, διότι όλες οι απεικονιστικές εξετάσεις θα αποθηκεύονται σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου οι θεράποντες γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλέσουν ανα πάση στιγμή τις χρειαστούν. Με αυτό τον τρόπο, εξοικονομούνται εκατομμύρια ευρώ για το ΕΣΥ που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες ανάγκες.
Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του συστήματος RIS/PACS στις διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις, που θα εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, στο πλαίσιο του ψηφιακού ανασχηματισμού της υγείας.
Το σύστημα RIS/PACS παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) στο περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 88η ΔΕΘ.
Τι είναι το RIS/PACS
Το RIS/PACS (Radiology Information System/Picture Archive and Communication System) εξασφαλίζει την ασφαλή λήψη, αποθήκευση και ανάκτηση των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων και γνωματεύσεων και καλύπτει το σύνολο των 112 νοσοκομείων της χώρας.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 1ο τρίμηνο του 2025 και στην πλήρη του λειτουργία θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης στις εξετάσεις τους μέσω του gov.gr.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη δυνατότητα διαμοιρασμού των εξετάσεων διευκολύνοντας τη συνεργασία των επαγγελματιών Υγείας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Να θυμίσουμε ότι έως και πρόσφατα ο ασθενής όταν ζητούσε τον ιατρικό του φάκελο από ένα νοσοκομείο για να τον πάει σε άλλο προκειμένου να πάρει μια δεύτερη γνώμη ή να αλλάξει γιατρό, αυτό ήταν σχεδόν αδύνατο, με συνέπεια να αναγκάζεται να επαναλάβει εξετάσεις που ήδη είχε κάνει. Με το νέο σύστημα αυτή η ταλαιπωρία και η οικονομική σπατάλη θα εκλείψει.
Η παραγωγική λειτουργία του συστήματος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 από το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και έκτοτε έχει επεκταθεί για να καλύψει σήμερα το 60% των νοσοκομείων της χώρας.
Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του RIS/PACS παίζει το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H–Cloud) στο οποίο έχουν αναπτυχθεί όλες οι απαιτούμενες εφαρμογές και στο οποίο αποθηκεύονται οι εξετάσεις και οι διαγνώσεις.
Θεμιστοκλέους: «Το έργο των RIS/PACS κομβικό βήμα για το νέο ΕΣΥ, το ΕΣΥ που μετασχηματίζεται ψηφιακά»
Το σημαντικό έργο ψηφιακής ενοποίησης των νοσοκομείων θα φέρει μια νέα πραγματικότητα, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα υγείας προς τον πολίτη ενώ παράλληλα θα διευκολύνει το έργο των γιατρών.
«Η εφαρμογή των RIS/PACS αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της υγείας με πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους ιατρούς» είπε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση και συνέχισε: «Θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στα ακτινολογικά εργαστήρια, στη διάγνωση και τον τρόπο διακίνησης των εξετάσεων αλλά κυρίως στις υπηρεσίες που λαμβάνει ο πολίτης».
Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη χαρακτήρισε την ΗΔΙΚΑ ως τον πιο πολύτιμο συνεργάτη στην προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας. «Με την ολοκλήρωσή του το 1ο τρίμηνο του 2025 το έργο θα προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και το έργο των γιατρών, ενώ θα απελευθερώσει πολύτιμους πόρους στα νοσοκομεία».
Η ΗΔΙΚΑ σχεδιάζει και υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ που αναμορφώνουν τον χάρτη των υπηρεσιών Υγείας είπε ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Γιάννης Καραγιάννης.
Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα τόνισε τη σημαντική υποστήριξη που προσέφερε το Υπουργείο Υγείας. «Κάθε φορά που χρειάστηκε απόφαση του υπουργείου ήταν εκεί, ήταν δίπλα στο έργο».
«Βρισκόμαστε στο 70%-80% του έργου», ανέφερε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μιχαλίτσης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Συστημάτων Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι οι εφαρμογές και το αποθετήριο λειτουργούν στο περιβάλλον «νέφους» του H-Cloud.
Αναφερόμενος σε χαρακτηριστικά του έργου, ο διευθύνων σύμβουλος της Iknowhealth Μιχάλης Ζερβός, η οποία ως υπεργολάβος της COSMOTE υλοποιεί τα τμήματα 1 και 2 του έργου τόνισε: «Το αποθετήριο έχει τρία χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό στον κόσμο, καθώς είναι το πρώτο στον κόσμο όπου η εικόνα πηγαίνει στον πολίτη, βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και επιτρέπει τον διαμοιρασμό της εικόνας θέτοντας τις βάσεις της συνεργατικής ιατρικής».
Διαβάστε επίσης:
Επίδομα αεροθεραπείας 200 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ: Ποιοι το δικαιούνται – Όλα τα δικαιολογητικά
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr