Την ανησυχία των ειδικών προκαλεί η λειψυδρία στην Ελλάδα, με διακοπές νερού να έχουν σημειωθεί σε πολλές περιοχές τις χώρας.
Όσον αφορά την περιοχή της Αττικής, η ΕΥΔΑΠ πρόσφατα ανακοίνωσε πως χρειάστηκε να ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης για το λεκανοπέδιο.
«Αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τον χειμώνα, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τότε θα μπούμε στο κόκκινο τώρα είμαστε ακόμη στο κίτρινο ούτε καν στο πορτοκαλί», είπε σχετικά ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ήδη η πολιτεία έχει κάνει καμπάνια με συστάσεις για εξοικονόμηση νερού στους πολίτες, ελπίζοντας στην εθελούσια απόκρισή τους. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα κλιμακωθεί, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για να μειωθεί η κατανάλωση.
Δείτε παρακάτω μερικούς απλούς τρόπους εξοικονόμησης νερού
Ελέγχουμε τακτικά την υδραυλική εγκατάσταση στο σπίτι για έγκαιρη διάγνωση τυχόν διαρροής και λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα επιδιόρθωσης των βλαβών. Φροντίζουμε να διορθώνουμε αμέσως τις βρύσες που στάζουν αφού μια ελαττωματική βρύση, έστω κι αν στάζει σταγόνα, σταγόνα, μπορεί να σπαταλήσει αρκετούς τόνους νερό. Χρησιμοποιούμε τα νέα συστήματα και εξαρτήματα οικονομικής χρήσης του νερού. Ποτέ γεμάτη μπανιέρα! Προτιμούμε το ντους, χωρίς ν΄ αφήνουμε το νερό να τρέχει άσκοπα όταν σαπουνιζόμαστε. Μαζεύουμε σε κουβά το κρύο νερό μέχρις ότου έρθει το ζεστό και το αντίθετο. Προτρέπουμε και συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην παίζουν με το νερό στην μπανιέρα, στην αυλή ή οπουδήποτε αλλού. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας πάντα με τη βρύση κλειστή, σ΄ όλη τη διάρκεια του βουρτσίσματος Όταν ξυριζόμαστε δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει και χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα νερού σε κατάλληλο δοχείο. Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα, επιλέγοντας πάντα οικονομικό πρόγραμμα. Πλένουμε τα φρούτα και λαχανικά σε λεκάνη, χρησιμοποιώντας αργότερα το ίδιο νερό και για το πότισμα των λουλουδιών Ποτίζουμε τα λουλούδια και τα φυτά μας με ραντιστήρι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που η εξάτμιση είναι περιορισμένη. Χρησιμοποιούμε σφουγγάρι και κουβά για το πλύσιμο του αυτοκινήτου και όχι λάστιχο. Το καθάρισμα των βεραντών κι άλλων εξωτερικών χώρων μπορεί να γίνει μ’ ένα σκούπισμα και σφουγγάρισμα. Να αποφεύγουμε τη χρήση λάστιχου που άλλωστε είναι παράνομη. Παίρνουμε πρωτοβουλία και τηλεφωνούμε αμέσως στις αρμόδιες αρχές για οποιαδήποτε διαρροή και απώλεια νερού στους δρόμους. Δεν περιμένουμε κάποιον άλλο να το κάνει.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ